Column: Mixed Reality is een cadeautje voor de bouw

mixed reality bouw

Toepassingen met Virtual Reality (VR) en Augmented Reality (AR) behoren al jaren bij de top tech gadgets. Petran van Heel, sector banker Bouw bij ABN AMRO, licht dit toe in zijn column.

Petran van Heel werkt als sector banker Bouw bij ABN AMRO. Vanuit deze functie volgt hij de belangrijkste trends in de bouwsector en heeft daarover een continue dialoog met relaties, prospects en andere stakeholders.

Mixed Reality in de bouw

De AR/VR technologie werkt, er zijn steeds meer toepassingen en veel bedrijven starten pilots. Tijd voor de bouwsector om ook de digitale kansen te grijpen. Want AR/VR is een cadeautje voor de bouw.

High-Tech via Low-Tech
AR en VR zie je ondertussen overal, voor iedereen. Via de app van Albert Heijn – en met een beetje hulp van de kinderen – wandelden er afgelopen jaar ineens dino’s door onze woonkamer. Die stierven vrij snel uit toen Niantic Pokémon Go lanceerde. Op speelse wijze stapten wij de volgende wondere wereld in. Geen cutting edge technologie, wel makkelijk en leuk voor jong en oud. En goed nieuws: het wordt nóg spectaculairder!


Meerwaarde niet virtueel 
Ook de bouwbranche ziet meer en meer de mogelijkheden. De meerwaarde van virtueel bouwen is onmiskenbaar. Al vroeg in de ontwerpfase krijgen alle partijen meer duidelijkheid, dus zijn er minder wijzigingen nodig tijdens het bouwproces. Dat verlaagt fouten, faalkosten en scheelt veel miscommunicatie en discussies. Tegelijk verhoogt een goede voorbereiding de kwaliteit en de bouwsnelheid. En dat zien klanten ook graag.


Augmented Businessmodels?!
VR en AR zorgen niet alleen voor nieuwe, spannende ontwerp- en productiemogelijkheden. Ze brengen ook fundamenteel andere bedrijfsmodellen en kennis met zich mee. Als we digitaal kunnen ontwerpen en visualiseren, dan kunnen we onderdelen ook digitaal produceren (from file to factory). Onderdelen die naadloos op elkaar aansluiten en makkelijk ge(de) monteerd kunnen worden.

Door het ontwerp- en productieproces te digitaliseren, wordt bouwen steeds meer een kwestie van monteren. De traditionele bouwtekening maakt langzaam plaats voor een digitale ‘montage-movie’ van AR- of VR-tools, waarin het werk stap voor stap, on the spot worden geprojecteerd. Dit vraagt om andere new-tech skills (bediening van hardware en werken met software) en intensieve samenwerkingsvormen in de gehele keten. Eerder schreven we al over deze veranderingen en ‘new-tech skills’ in ons rapport over de toekomst van personeel in de bouwsector.


Digitale impact 
De mogelijkheden zijn dus bijna eindeloos. Verder experimenteren is echter noodzakelijk om te ontdekken waar de meeste waarde voor onze sector zit. Dát er waarde zit, daar twijfelt niemand meer aan. Veel van onze klanten in de bouwsector experimenteren op zichzelf in een verschillende fase van het bouwproces. De meerwaarde van VR en AR gaat nu juist over alle schakels en het verbinden van de héle keten.

Als sectorbank ziet ABN AMRO de kansen die dit kan opleveren voor de bouwsector. We schreven hier al eerder over in onze publicatie Bouwen met Bytes. We leggen graag de link tussen onze kennis en ons netwerk. Want samen bouwen is het échte werk! Meer weten of meepraten? Neem gerust contact met me op, of volg ons op ABN AMRO Insights.


Met constructieve groet, 

Petran van Heel

Sector Banker Bouw ABN AMRO


Nieuwsgierig wat Petran van Heel u nog meer kan vertellen? 

Lees dan zijn columns in de Tools Magazines van Admicom.