BENG eisen: Nieuwe manier van bouwen

beng eisen vakware

U zult de term al gehoord hebben: de BENG eisen. Vanaf 1 januari 2019 gaan deze eisen gelden voor nieuwe overheidsgebouwen en vanaf 1 januari 2020 voor de nieuwbouw van woningen en utiliteitsgebouwen.

Voldoet u aan de nieuwe BENG eisen?

BENG staat voor Bijna Energieneutraal Gebouw en is een vervanger van de huidige EPC (Energieprestatiecoëfficiënt). Met de EPC berekent u nu met één waarde de energieprestatie van een gebouw of woning. Binnen deze berekening is het mogelijk om verschillende elementen met elkaar te vereffenen. Wanneer bijvoorbeeld het ene aspect lager scoort, kunt u dit verrekenen door met een ander aspect hoger te scoren.

Vanaf 1 januari 2020 is dit niet meer mogelijk. Bij BENG wordt er namelijk rekening gehouden met drie indicatoren:

  • De energiebehoefte van het gebouw
  • Het primaire fossiele energieverbruik
  • Het aandeel van de hernieuwbare energie

Deze indicatoren moeten alle drie voldoen aan de gestelde eisen. Wanneer er niet aan deze eisen wordt voldaan, wordt de bouwvergunning niet afgegeven en is realisatie van het gebouw of de woning niet mogelijk. De definitieve eisen voor deze berekeningen moeten nog door de regering worden vastgesteld. Meer informatie over BENG is terug te vinden via de website van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

BENG eisen en Vakware

BENG heeft invloed op uw manier van ontwikkelen en/of bouwen. Het zorgt ervoor dat uw werkproces afwijkt van de standaard die al jaren in het systeem zit van uw medewerkers. Wij raden u daarom aan om de veranderde workflow vast te leggen in onze software. Zo wordt uw organisatie attent gemaakt op de veranderde werkwijze en vergeet men niet om berekeningen uit te voeren.

Wanneer uit de berekeningen blijkt dat het gebouw voldoet aan de BENG eisen, ontvangt u een certificaat. De gemaakte berekeningen en de ontvangen certificaten kunt u in onze software op een makkelijke manier archiveren in bijvoorbeeld de calculatie. Zo heeft u alle documenten op de juiste manier gedigitaliseerd en kunt u deze eenvoudig terug vinden in onze software.

Wilt u meer informatie over de mogelijkheden in deze vastlegging? Neem contact met ons op via 0318 - 548 648.

Voor al uw vragen

Kunt u altijd bij ons terecht. Stel uw vraag hieronder, bel of mail.

Waar kunnen we u mee van dienst zijn? 

Boek een demo

Wilt u zelf de voordelen van de Admicom Software ervaren tijdens een demo bij u op kantoor? 

Boek een demo >

Bekijk de brochure
Admicom Apps
Maak een afspraak

Ons hoofdkantoor

admicom adres

Fokkerstraat 31
3905 KV Veenendaal
KvK 30101798