software afbouwbedrijf stukadoor

Software voor afbouwbedrijven

NOA (Veenendaal) is de Nederlandse Ondernemersvereniging voor Afbouwbedrijven. Met ruim 1700 leden waarin vier deelbranches verenigd zijn: Stukadoren & Afbouw, Vloeren & Terrazzo, Plafond & Wandmontage en Natuursteen.  Als begunstigend lid van NOA is Admicom heel nauw betrokken bij de afbouwbranche. 

“De afbouwbedrijven die het nu goed doen, zijn allemaal goed in samenwerken. En in die samenwerking met bouwpartners en opdrachtgevers laten ze vaak helder hun eigen kijk op de projecten zien.” Dat merkt Hendrik Ruys, sinds juli 2016 de nieuwe voorzitter van de Nederlandse Ondernemersvereniging voor Afbouwbedrijven, NOA.

Maak je zichtbaar
Ruys: “We leven in een economie van samen denken en samen werken. Dat merk je in alle branches. Ook in de bouw. Toch lijken afbouwbedrijven nog wat meer vast te zitten in de traditionele manier van werken in de bouwwereld. Hoe wanden, vloeren en plafonds moeten worden afgewerkt, staat in het bestek vermeld en daar wordt niet meer van afgeweken. Ook als blijkt dat er betere of slimmere oplossingen zijn waar de eindgebruiker blij mee is. Het bestek heeft te vaak het eerste en het laatste woord. Afbouwers worden door de hoofdaannemer eigenlijk ook een beetje bij de eindgebruiker weggehouden. “Jammer en onnodig”, volgens Hendrik Ruys van NOA. “In samenspraak met bouwpartners en eindgebruiker kunnen afbouwbedrijven meer ruimte zoeken om hun vakkennis en oplossingen naar voren te brengen. Iets meer zichtbaarheid mag best.” 

Bouwpartners
Veelal opereert het afbouwbedrijf als ‘onderaannemer’. Ruys heeft iets tegen die term. “Dat verwoordt nou precies waar we vanaf moeten: de wereld van projecten opknippen en doorgeven. Bouwpartners is een betere term. Als je partners bent, kijk je samen wat je voor de eindgebruiker kunt betekenen. Daarbij heeft het afbouwbedrijf veel in te brengen; meer dan het uitvoeren van wat er in de bestekken of adviezen van anderen staat.” 

Energie
Een mooi voorbeeld van die mogelijke inbreng is energiebesparing door gevelisolatie. De hele wereld praat over energie; er liggen enorme uitdagingen op energiegebied. Stukadoors kunnen dit bijvoorbeeld benutten door steviger naar buiten te komen en uit te leggen hoeveel er met buitengevelisolatie en een gepleisterde afwerking aan energie bespaard kan worden. Maar dan moet je wel de positie hebben en dichter bij de eindgebruiker zitten. 

Combinaties maken
“Een ander onderdeel van samenwerken, is het vormen van slimme combinaties”, vervolgt Ruys. “Het gebeurt steeds meer dat opdrachtgevers totaal ontzorgd willen worden bij de uitvoering van bouwprojecten. Zorg dan dat je makkelijk grotere combinaties van werk aan kunt bieden. Bijvoorbeeld samen met schildersbedrijven, adviseurs en andere gespecialiseerde aannemers. Denk ook aan het geven van een driehoeksgarantie, bijvoorbeeld een gezamenlijke garantie als applicateur met je materialenleverancier aan de eindgebruiker.” Als die samenwerking lukt, is er voor de ondernemer winst op twee fronten: meer werk én een positie dichter bij de eindgebruiker. 

“Mijn tip aan alle afbouwers? Ons vak blijft grotendeels handwerk, maar laat zien dat je méér bent dan een productiebedrijf. Steek er energie in om je vakkennis en vermogen om mee te denken bij de klant te krijgen”, besluit Hendrik Ruys.

U heeft zojuist een artikel gelezen dat in Tools Magazine heeft gestaan. Tools is hét gratis magazine voor bedrijven in de bouw. Wilt u vaker dit soort artikelen lezen? Laat dan hier uw gegevens achter, zodat u iedere nieuwe editie op de mat krijgt.

 

Gratis Tools abonnement